Výzkum nutričního významu křemíku byl zpočátku
převážně zaměřen na jeho roli v růstu a vývoji rostlin1
.
Během posledních desetiletí se pozornost obrátila k významu křemíku pro lidské zdraví.
Křemík se vyskytuje hlavně v potravinách rostlinného
původu, kde je ale obsažen ve formě špatně vstřebatelných
nerozpustných sloučenin. Využitelný křemík ve formě
rozpustných křemičitanů a kyselin křemičitých nalezneme
převážně v přírodních minerálních vodách2–4
.
Kyselina orthokřemičitá, díky své využitelnosti
v lidském organismu, hraje klíčovou roli při dodávání křemíku do buněk živých organismů.
Cílem tohoto příspěvku je poskytnout přehled forem
výskytu křemíku ve vodách, ve stručnosti popsat problematiku analytického stanovení křemíkových sloučenin
a shrnout současný stav poznání o terapeutickém působení
nejvýznamnějšího zdroje biologicky využitelného křemíku
– kyseliny orthokřemičité.
Více v odborném článku..